Blind Guardian live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 06 και 08/05/11

06/05/11, Fuzz Club, Αθήνα

Μεγάλη αγάπη για το ελληνικό κοινό οι Blind Guardian. Αν δεν έχεις βρεθεί σε κάποια συναυλία τους δεν το καταλαβαίνεις, όμως οι οπαδοί τους διακρίνονται ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πλήρους αφοσίωσης. Έτσι, με τη νιοστή επίσκεψή τους στη χώρα μας να γεφυρώνει ένα κενό μικρότερο των δύο χρόνων, οι Γερμανοί δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα να κάνουν όχι ένα, αλλά δύο διαδοχικά sold out στην Αθήνα. Ο ημιτελικός του Final Four που διαδραματιζόταν την ίδια ώρα δε φάνηκε να αποτελεί τροχοπέδη για τους φίλους της μπάντας, αφού οι περισσότεροι είχαν συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς στο εξωτερικό του συναυλιακού χώρου.



Είχαν κυλήσει σχεδόν 45 λεπτά από την αναγραφόμενη ώρα έναρξης όταν η μεγαλεπήβολη ορχηστρική εισαγωγή του "Sacred Worlds" κατέκλυσε τον χώρο, κόβοντας τη φόρα όσων τυχόν περίμεναν το πατροπαράδοτο μπάσιμο με τα "War Of Wrath" / "Into The Storm". Τα κομμάτια που επιλέχθηκαν ως εκπρόσωποι του περσινού "At The Edge Of Time" (τρία στο σύνολο) έτυχαν θετικότατης ανταπόκρισης, επαληθεύοντας τη θερμή υποδοχή που είχε ο δίσκος στην Ελλάδα. Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, τραγούδια σαν τα "Welcome To Dying", "Majesty" και "Time Stands Still" προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, με τους μικρότερους ηλικιακά οπαδούς να δίνουν ζωή στο pit.



Ο ήχος κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα (δηλαδή σχετικά καλός για τα δεδομένα του Fuzz), αν και στις μπροστινές σειρές «έχανε» αισθητά, ενώ μερικά προβλήματα στο μικρόφωνο του Kursch και στην κιθάρα του Olbrich επέφεραν τα όποια παράπονα. Η ύπαρξη της δεύτερης μέρας έπαιξε το δικό της καθοριστικό ρόλο, αφού η μπάντα είχε την ευχέρεια να μεταβάλλει μέρος του set της, με τα "Mordred's Song" και "Lost In The Twilight Hall" να αποτελούν κάποιες από τις ευχάριστες εκπλήξεις της βραδιάς. Ενδιάμεσα, οι ακουστικές κιθάρες έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη σκηνή για την εκτέλεση του μαγευτικού "A Past And Future Secret".



Η απόδοση της εξάδας στη σκηνή ήταν όπως πάντα εξαιρετική, ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα της ηλικίας των Guardian, αν και τα λογύδρια του Hansi φανέρωναν την αναγκαιότητα που είχαν οι συχνές παύσεις ανάμεσα στα τραγούδια. Οι εκδηλώσεις λατρείας του κοινού συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια, με την -κατά κανόνα παρατεταμένη- «ψαλμωδία» στο τέλος του "Valhalla" να θυμίζει μυσταγωγία και το "Imaginations From The Other Side" να συμπληρώνει την κανονική διάρκεια της συναυλίας.



Η επιστροφή των Γερμανών για το encore έγινε με το "Wheel Of Time", το οποίο ανέδειξε τη σημαντικότητα του Michael Schüren στα πλήκτρα, ωστόσο ήταν φανερό ότι η πλειονότητα του κόσμου διψούσε για παλιότερο υλικό. Το, τραγουδισμένο από όλα τα στόματα, "In The Forest" σκόρπισε για μια ακόμη φορά ρίγη ενθουσιασμού στο κατάμεστο Fuzz, όμως την παράσταση έκλεψε η εκτέλεση της φυσικής συνέχειάς του, του -μέχρι πρόσφατα λησμονημένου- "The Hobbit". Το "Mirror Mirror" έκλεισε πανηγυρικά το live με την καθολική συμμετοχή του κόσμου, κι ενώ η συνολική διάρκεια έγραψε κάτι λιγότερο από δύο ώρες.



Συνολικά, οι Kursch, Olbrich, Siepen, Ehmke, Holzwarth και Schüren χάρισαν στους οπαδούς τους μία απόλυτα ικανοποιητική βραδιά, που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και υψηλών απαιτήσεων, δεδομένων των εκπλήξεων που περιείχε. Οι Guardian αποζημίωσαν τους πάντες με την πλούσια διάρκεια, την επιλογή των τραγουδιών και την άψογη απόδοσή τους. Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς;



Το πλήρες setlist της Παρασκευής ήταν:

Sacred Worlds
Welcome To Dying
Nightfall
Majesty
Time Stands Still (At The Iron Hill)
Mordred's Song
A Past And Future Secret
Lost In The Twilight Hall
Tanelorn (Into The Void)
Valhalla
Turn The Page
Imaginations From The Other Side
----------------
Wheel Of Time
The Bard's Song - In The Forest
The Bard's Song - The Hobbit
Mirror Mirror

Βαγγέλης Ευαγγελάτος

08/05/11, Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη

Όπως και πριν τέσσερα χρόνια, η επίσκεψη των Γερμανών στη χώρα μας έχει δύο στάσεις στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Ίδιες προϋποθέσεις, ίδιες στάσεις, ίδια αφορμή. Χωρίς να τους έχω παρακολουθήσει στο Athens Rocking Festival, αναρωτιόμουν πόσο μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε. Δεκατρία χρόνια μετά το peak της καριέρας τους ("Nightfall In Middle-Earth"), οι Blind Guardian δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι εφάμιλλο μετά το 2000. Παρ' όλα αυτά, η σταθερή τους απόδοση και η ισόβια πίστη των Ελλήνων στο πρόσωπό τους γέμισαν το Principal Club Theater.



Η αφορμή για αυτήν τους την επίσκεψη ήταν η προώθηση του περσινού "At The Edge Of Time", το οποίο γνώρισε την αποδοχή από το μεγαλύτερο μέρος των φίλων της μπάντας. Και ενώ τα φώτα είχαν σβήσει και όλοι περίμεναν τις πρώτες νότες του "Sacred Worlds", μία γνώριμη μελωδία διασκέδασε για λίγα δευτερόλεπτα τους παρευρισκομένους. Μέσα σε γέλια ακούσαμε λίγους στίχους από το "I'm Too Sexy" των Right Said Fred. Τελικά το εναρκτήριο κομμάτι του νέου δίσκου ακούστηκε και «ανάγκασε» τον κόσμο να ξεσπάσει. Κόσμος που δε χαρακτηριζόταν μόνο από τη μαζικότητα του, αλλά και από τη δυναμική του, πράγμα το οποίο ήταν παραπάνω από εμφανές, αφού εύκολα θα πίστευε κανείς πως οι Blind Guardian πραγματοποιούσαν την πρώτη τους επίσκεψη στην πόλη.



Το συγκρότημα συνέχισε με τα "Welcome To Dying" και "Nightfall", εκπλήσσοντας με το πόσο δεμένο φαινόταν. Έμοιαζαν πιο ώριμοι και σίγουροι από ποτέ, χωρίς όμως κάποιο αυστηρά επαγγελματικό πρόσωπο. Ευδιάθετοι και κινητικοί, δεν παρέλειπαν κάθε λίγο να δίνουν τα χέρια στους φίλους τους. Ανοιχτά στόματα άφησαν τα φωνητικά του Hansi, που διατηρούνται σε άψογο επίπεδο, με τον ίδιο να αποφεύγει κάποιες ψιλές νότες, αλλά επιδέξια να εξαλείφει τα περιθώρια για παράπονα.



Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του set καλύφθηκε από τα λεγόμενα «κλασικά» κομμάτια, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, χωρίς να λείπουν όμως οι αξιομνημόνευτες στιγμές. Όταν όλο το Principal συνέχισε μετά το τέλος του "Valhalla" να τραγουδάει, για πέντε σχεδόν λεπτά, το ρεφρέν, μπορούσε εύκολα να γίνει αντιληπτή η έκπληξη και ο πηγαίος ενθουσιασμός του Hansi, του Andre ή του Markus, με τον πρώτο να δηλώνει για άλλη μία φορά πως μπροστά του έχει το καλύτερο κοινό στον κόσμο.

Το encore περιείχε και πάλι τα "The Bard's Song (In The Forest)" και "Mirror Mirror", αλλά η επανάληψη αυτή είναι διαχρονικά ποθητή, οπότε δε φάνηκε να ενοχλεί τη μάζα των οπαδών.
Πέρα από τις δηλώσεις, τον ενθουσιασμό και το πάθος, αυτό που μένει πιο έντονα είναι η έννοια του τίμιου live. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για την πρώτα φορά που παρακολουθεί κανείς τους Blind Guardian, φεύγει ευχαριστημένος. Power metal κυριολεκτικά.

Setlist:

Sacred Worlds
Welcome To Dying
Nightfall
Time Stands Still (At The Iron Hill)
Mordred's Song
This Will Never End
Lord Of The Rings
A Voice In The Dark
Traveler In Time
Valhalla
And Then There Was Silence
----------------
Wheel Of Time
The Bard's Song (In the Forest)
Majesty
Mirror Mirror

Λάμπης Παρταλάς

Περισσότερες φωτογραφίες:





From:www.rocking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου