Obama εναντίον Gibson guitars;

Είναι ανάμεσα στα πιο περιζήτητα μουσικά όργανα στον κόσμο. Όλοι, από τον Chet Atkins έως τον Les Paul και από τον Jimmy Page έως τον Slash, έχουν παίξει με αυτές. Σχεδόν κάθε παιδί που ονειρεύεται ζωή rockstar, θέλει μία κιθάρα Gibson.

 
Η εταιρία Gibson έχει αποκλειστική έδρα στις Η.Π.Α. και κάθε κιθάρα που φέρει την ταμπέλα "Gibson" έχει κατασκευαστεί στην Αμερική.

Στι 24 Αυγούστου, ένοπλοι πράκτορες της αμερικανικής οργάνωσης προστασίας της άγριας ζωής και της άγριας φύσης εισέβαλαν στα γραφεία και σε δύο εργοστάσια της εταιρίας. Οι πράκτορες κατέσχεσαν 24 παλέτες ξύλου τριανταφυλλιάς και έβενου, καθώς επίσης και πολλές κιθάρες και αρχεία υπολογιστών.

Ο ισχυρισμός της κυβερνητικής οργάνωσης είναι ότι η Gibson εισήγαγε παράνομα το εξωτικό ξύλο που χρησιμοποιεί για την κατασκευή μερών των οργάνων της. Έτσι, η εταιρία κατηγορείται ότι παραβίασε το νόμο σχετικά με τις εισαγωγές υλικών, ο οποίος θεσπίστηκε για την προστασία σπάνιων φυτών και ζώων. Για την ακρίβεια, οι κατηγορίες αναφέρουν πως το ξύλο που εξήχθη από την Ινδία για τη Gibson απαγορευόταν να βγει από τη χώρα και κατά συνέπεια να εισαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως αν το ξύλο είχε επεξεργαστεί από εργάτες στην Ινδία, θα ήταν απολύτως νόμιμο.

Ο διευθύνων νομικός σύμβουλος της Gibson, Bruce Mitchell, τονίζει: «Αυτό που μας λένε είναι να αναθέσουμε σε ξένους αυτές τις δουλειές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 εργαζόμενοι που κάνουν ακριβώς αυτό, επεξεργάζονται και διαμορφώνουν το ξύλο. Αν αυτό γινόταν στην Ινδία, είναι προφανές πως αυτές οι δουλειές θα χάνονταν. Κάτι ακόμη πιο περίεργο είναι πως η Ινδία είναι απόλυτα σύμφωνη με την εξαγωγή του ξύλου».

Η οργάνωση προστασίας της άγριας ζωής και φύσης δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στο γεγονός, αν και όσοι εμπλέκονται στο χώρο των εισαγωγών και εξαγωγών μουσικών οργάνων θεωρούν πως το αμερικανικό δικαστήριο μετέφρασε όπως ήθελε τον ινδικό νόμο.

«Είναι μία εξοφρενική κατάσταση, έχει πλήξει την Gibson τρομακτικά, κατηγορούν την εταιρία και τους εργαζόμενους σε αυτή», συνεχίζει ο Mitchell.

Άλλο ένα παράδοξο είναι ότι η Gibson χρησιμοποιεί το ίδιο ξύλο, από τους ίδιους προμηθευτές, με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες εταιρίες κατασκευής οργάνων στις Η.Π.Α. Κι όμως οι κατηγορίες βαραίνουν μόνο αυτή. Πιθανότατα η ιστορία έχει τις ρίζες της στο 2009, όταν μία παρόμοια κατάσταση είχε φέρει αντιμέτωπες τις δύο πλευρές, αλλά τελικά κανείς δεν είχε δικαιωθεί.

Το δικαστήριο δεν έχει πάρει τελική απόφαση ακόμη και η Gibson παλεύει να πάρει το «ξύλο της πίσω». Η εταιρία προσπαθεί να αποδείξει πως ακολουθεί την πρέπουσα περιβαλλοντική πολιτική. Ελέγχει με τη βοήθεια οργανώσεων για την προστασία των δασών τη διαθεσιμότητα και τη σπανιότητα των ξύλων και φροντίζει για την ανανέωση των δασών. Άλλωστε, κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας για την Gibson, αφού αν δεν έχει τις απαραίτητες ποσότητες ξύλου πάντα, μπορεί να βρεθεί εκτός αγοράς.

Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει το αμερικανικό δικαστήριο για τη διάσημη εταιρία. From:www.rocking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου