Αρχίζει η γιορτή!


Οι δύο αναμετρήσεις του 1ου ομίλου ανοίγουν την αυλαία του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την οικοδέσποινα Νότιο Αφρική να αναμετράται με το Μεξικό (11/6, 17:00GR) και τη Γαλλία του Τζιμπρίλ Σισέ να αντιμετωπίζει την Ουρουγουάη.
ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ
Η οικοδέσποινα της μεγάλης ποδοσφαιρικής γιορτής θα βρεθεί για τρίτη φορά στην τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Μπαφάνα Μπαφάνα ελπίζουν αυτή την φορά να ξεπεράσουν την φάση των ομίλων και να βρεθούν στους νοκ άουτ αγώνες, κάτι που δεν κατάφεραν στις δύο προηγούμενες συμμετοχές τους.

Πώς προκρίθηκε
Η Νότιος Αφρική ως διοργανώτρια πήρε απευθείας το εισιτήριο για την τελική φάση.

Αστέρια
Το μεγαλύτερο αστέρι της Νοτίου Αφρικής είναι ο μέσος της Εβερτον, Στίβεν Πίενααρ. Ο 27χρονος άσος είναι ένας από τους λίγους παίκτες της ομάδας που αγωνίζεται σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα στην Premier League και οι οπαδοί της ομάδας στηρίζονται πολύ στις ικανότητές του. Από το ρόστερ ξεχωρίζουν ακόμα οι ΜακΜπεθ Σιμπάγια, που αγωνίζεται στην Ρούμπιν Καζάν, και Τσέπο Μασιλέλα από την Μακάμπι Χάιφα.

Προπονητής
Τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Νοτίου Αφρικής διανύει ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα. Ο βραζιλιάνος τεχνικός έχει μεγάλη πείρα στη διοργάνωση, καθώς είχε οδηγήσει τη χώρα του στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1994. Ο Παρέιρα είχε προσληφθεί από τη νοτιοαφρικάνικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία το 2007 για να οδηγήσει την ομάδα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο η ασθένεια της συζύγου του τον έκανε να αποχωρήσει ένα χρόνο αργότερα. Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε ξανά την τεχνική ηγεσία των Μπαφάνα Μπαφάνα με στόχο μία καλή θέση στη διοργάνωση.

Παράδοση
Οι Μπαφάνα Μπαφάνα βρίσκονται για τρίτη φορά στην ιστορία τους στην τελική φάση Μουντιάλ. Οι δύο προηγούμενες ήταν το 1998 στη Γαλλία και το 2002 στην Ιαπωνία, αλλά και στις δύο δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τη φάση των ομίλων και αποχώρησαν γρήγορα.

ΓΑΛΛΙΑ
Αν και χρειάστηκε να βάλει το... χεράκι του ο Τιερί Ανρί στον επαναληπτικό αγώνα των μπαράζ απέναντι στην Ιρλανδία, η εθνική Γαλλίας πήρε το εισιτήριο για τη Νότια Αφρική, όπου θα κυνηγήσει το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλό της.

Πώς προκρίθηκε
Οι τρικολόρ τερμάτισαν στη 2η θέση του 7ου προκριματικού ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την Ιρλανδία σε αγώνες μπαράζ. Οι γάλλοι επικράτησαν με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι στο Δουβλίνο και ενώ έμοιαζε ότι θα είχαν εύκολο έργο στον επαναληπτικό, χρειάστηκε το γκολ του Ανρί στην παράταση, αφού πρώτα ο ίδιος παίκτης είχε σταματήσει την μπάλα με το χέρι, για να διαμορφώσει το τελικό 1-1 και να στείλει τη Γαλλία στην τελική φάση του Μουντιάλ.

Αστέρια
Πολλά είναι τα αστέρια που λάμπουν στον... ουρανό της Γαλλίας, αλλά αναμφίβολα ο Φρανκ Ριμπερί ξεχωρίζει. Ο επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της επιθετικής γραμμής των τρικολόρ και οι οπαδοί της ομάδας στηρίζονται πάνω του. Νίκολας Ανελκά, Γιοάν Γκουρκούφ πραγματοποίησαν επίσης εξαιρετικές εμφανίσεις στη φετινή σεζόν, ενώ το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στον Τζιμπρίλ Σισέ.

Προπονητής
Οι αναμετρήσεις της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι οι τελευταίες με τον Ραϊμόν Ντομενέκ στον πάγκο της ομάδας, καθώς μετά το τέλος της διοργάνωσης θα τον διαδεχθεί ο Λοράν Μπλαν. Ο γάλλος προπονητής μετράει ήδη έξι χρόνια στον πάγκο των τρικολόρ και συγκεκριμένα από το 2004, όταν αντικατέστησε τον Ζακ Σαντινί. Παρόλο που ο Ντομενέκ ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε τους τρικολόρ στον τελικό του Μουντιάλ το 2006, το γεγονός ότι δεν κατάφερε να το κατακτήσει απογοήτευσε τους οπαδούς, που δεν του το έχουν συγχωρέσει. Να σημειωθεί ότι ο 50χρονος δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε και τη συμπάθεια των δημοσιογράφων.

Παράδοση
Μετρώντας δύο τελικούς στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις, η Γαλλία θα προσπαθήσει να τριτώσει το καλό και να κατακτήσει, ίσως, για δεύτερη φορά στην ιστορία της τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας. Η προηγούμενη ήταν το 1998 όταν κέρδισε μέσα στο σπίτι της τη Βραζιλία με 3-0. Εκτός από τα τρία τελευταία Μουντιάλ, οι τρικολόρ έχουν συμμετάσχει σε εννέα ακόμα διοργανώσεις. Στις πέντε από αυτές (1930, 1934, 1954, 1966, 1978) αποκλείσθηκε από τη φάση των ομίλων, ενώ το 1938, ως διοργανωτές, έφτασαν στα προημιτελικά. Δύο φορές έχουν κατακτήσει την 3η θέση, το 1958 και το 1986, ενώ το 1982 τερμάτισαν τέταρτοι.

ΜΕΞΙΚΟ
Εχοντας συμμετάσχει 13 συνολικά φορές - 14 με τη φετινή - σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Μεξικό αποτελεί την πιο επιτυχημένη ομάδα που προέρχεται από την ζώνη της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής και Καραϊβικής. Το 1970 και το 1986 σημείωσε τις δύο καλύτερες επιδόσεις του, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ. Αυτή τη στιγμή, το Μεξικό κατέχει τη 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Πώς προκρίθηκε
Την τελευταία στιγμή κατάφερε το Μεξικό να προκριθεί στην τελική φάση των προκριματικών, ισοβαθμώντας με τη Τζαμάικα, την οποία άφησε εκτός συνέχειας εξαιτίας καλύτερης διαφοράς στα τέρματα. Στον όμιλο των έξι ομάδων πάντως, κατάφερε να κερδίσει τη 2η προνομιούχο θέση, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες, κόντρα σε ΗΠΑ (2-1) και Κόστα Ρίκα (3-0).

Αστέρια
Στην εμπειρία του 36χρονου Μπλάνκο στηρίζουν πολλά οι συμπατριώτες του. Ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος, καθώς αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νεότερους συμπαίκτες του. Ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα, Ράφαελ Μάρκες, είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια αυτής της ομάδας, ενώ ο νεαρός άσος της Τότεναμ, Τζιοβάνι ντος Σάντος αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα αστέρια.

Προπονητής
Στον πάγκο της βρίσκεται ο Χαβιέρ Αγκίρε, που θεωρείται ο πιο επιτυχημένος προπονητής της χώρας τα τελευταία χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε το Μεξικό στο Μουντιάλ του 2002, ενώ στην συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Οσασούνα, την οποία και οδήγησε στο Champions League. Η επιτυχία αυτή του άνοιξε την πόρτα της Ατλέτικο Μαδρίτης, για να επιστρέψει το 2008 και πάλι στην Εθνική του Μεξικό, διαδεχόμενος τον Σβεν Γκόραν Ερικσον.

Παράδοση
Με μεγάλη εμπειρία στο θεσμό, το Μεξικό έχει να θυμάται τις διοργανώσεις του 1970 και του 1986, όταν έφτασε στα προημιτελικά. Η παρουσία του στη Νότιο Αφρική είναι η 5η συνεχόμενη στο τουρνουά. Και τις τελευταίες 4 φορές έφτασε - και αποκλείστηκε - στη φάση των 16.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Η σελέστε των δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων (1930, 1950) και των 10 παρουσιών σε Μουντιάλ δεν θα μπορούσε να λείψει και από το ραντεβού της Νοτίου Αφρικής, παρότι φυσικά δεν διαθέτει τη δυναμικότητα των προηγούμενων ετών ή μάλλον δεκαετιών.

Περασμένα μεγαλεία, λοιπόν, για την ομάδα του... πρώην δικού μας, Σεμπαστιάν Αμπρέου, ο οποίος, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να διαδραματίσει τον ρόλο του κομπάρσου στη διοργάνωση, όπως το 2002 που αποχώρησε από το τουρνουά χωρίς καμία νίκη.

Πώς προκρίθηκε
Η Ουρουγουάη πήρε μέρος στον προκριματικό όμιλο της Νοτίου Αμερικής και, όπως και στις δύο προηγούμενες φορές, τερμάτισε στην 5η θέση, έχοντας πάντως την 3η καλύτερη επίθεση μετά τις Βραζιλία και Χιλή. Ετσι, οι τσουρούας οδηγήθηκαν στη διαδικασία των μπαράζ με την Κόστα Ρίκα, όπου με εκτός έδρας νίκη 1-0 και ισοπαλία 1-1 στο Μοντεβίδεο πήραν τελικά την πρόκριση.

Αστέρια
Ο 30χρονος Ντιέγκο Φορλάν προέρχεται από μία καλή σεζόν σε προσωπικό επίπεδο με την Ατλέτικο Μαδρίτης και οι συμπατριώτες του στηρίζουν πολλά πάνω του. Κατά τ` άλλα, στην άμυνα δεσπόζει ο αρχηγός Ντιέγκο Λουγκάνο της Φενέρμπαχτσε, ενώ ο Φορλάν θα έχει παρτενέρ του στην επίθεση το... next best thing του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου, τον 22χρονο Λουίς Σουάρεζ του Αγιαξ.

Προπονητής
Ο 62χρονος ουρουγουανός Οσκαρ Ταμπάρεζ θα οδηγήσει για δεύτερη φορά την πατρίδα του σε Μουντιάλ, καθώς το είχε πετύχει πάλι το 1990. Ο Ελ μαέστρο, όπως τον αποκαλούν, στην πολύχρονη καριέρα του έχει καθίσει μεταξύ άλλων στους πάγκους μεγάλων ομάδων όπως των Πενιαρόλ, Μπόκα Τζούνιορς και Μίλαν, χωρίς... ιδιαίτερη επιτυχία είναι η αλήθεια. Ανέλαβε την ομάδα το 2006 μετά το Μουντιάλ της Γερμανίας.

Παράδοση
Διοργανώτρια και νικήτρια της πρώτης διοργάνωσης το 1930, επανέλαβε τον θρίαμβο της το 1950 στη Βραζιλία βυθίζοντας ένα... ολόκληρο έθνος, το βραζιλιάνικο, στη θλίψη! Επειτα, συμμετείχε στα Μουντιάλ το 1954 (4η), 1962 (1ο γύρος), 1966 (προημιτελικά), 1970 (4η) 1974 (1ος γύρος), 1986 (φάση των 16), 1990 (φάση των 16), 2002 (1ος γύρος).

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=66892#ixzz0qXQjrVmh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου